Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Bezwaar tegen vakantiehuistaks

Geplaatst op: 22-07-2019, 08:10:52

Er komt een rechtszaak tegen de Belastingdienst over vermogensbelasting op een vakantiehuis in het buitenland. Mensen die in dezelfde situatie verkeren, kunnen zich daarbij aansluiten.

De situatie is ontstaan door aanpassingen in de systematiek van de box 3-heffing, ook wel de spaartaks genoemd. Het huis in het buitenland was altijd helemaal vrijgesteld van belasting, omdat eigenaren in het land waar de woning staat al afdragen.

Maar door de nieuwe manier van berekenen van spaartaks, die sinds 2017 wordt gebruikt, is er geen volledige vrijstelling meer. Daarom moeten mensen nu honderden euro’s belasting betalen.

Belastingadvieskantoor Grant Thornton begint namens een klant een rechtszaak over deze belasting. En het kantoor wil ervoor zorgen dat mensen die in hetzelfde schuitje zitten, kunnen aanhaken. „Dat kan door bezwaar te maken met een verwijzing naar onze zaak”, zegt Cor Overduin, fiscalist bij Grant Thornton.

Daarvoor kunnen mensen een brief downloaden op de site van het bedrijf. Dat kost wel €65. Overduin: „De vraag is hoe de Belastingdienst hiermee omgaat. Het kan ook zijn dat ze het aanhaken afwijzen en dan moeten die mensen alsnog naar de rechter. Ik kan dat niet voorspellen.”

De Belastingdienst laat in een reactie weten altijd ’terughoudend’ te zijn met het aanhouden van bezwaren. Dat gaat dus in dit geval ook op, zeker omdat de rechtszaak nog aan het begin staat en nog jaren kan duren.

Bron: www.dft.nl van 21 juli 2019

Ga terug naar de vorige pagina